Adoptie en identiteit.

Beste lezers,

Dit is weer een heel persoonlijk stukje, dus jij kan er iets anders over denken.

Als kind was ik meer met mijn identiteit bezig als nu.
En daarmee bedoel ik de identiteit die ik zou hebben als ik bij mijn geboortegezin gebleven was.
Op school werd er wel eens gevraagd om een stamboom te tekenen.
Dit vond ik heel dubbel. Ik heb wel familie, maar ik ‘stam’ niet van ze af.
Als ik mijn stamboom dan toch schoorvoetend getekend had, voelde alsof ik ‘gelogen’ had. Ik ‘stam’ niet van hen af.
In dat opzicht vind ik de Engelse benaming ‘family tree’ veel juister. Maar dan heb ik het natuurlijk alleen over de benaming. Sociale en psychologische overwegingen spelen hier ook een rol, of de geadopteerde zich hier goed of minder goed bij voelt.

Jaren later is mijn kijk op de psychologische identiteit wel grondig veranderd. Uiteindelijk creëren mensen, onbewust en bewust,  altijd een eigen identiteit, natuurlijk met invloeden van buitenaf. En volgens mij zijn het die invloeden van buitenaf die het voor de geadopteerd makkelijker of moeilijker maken.
De laatste jaren ben ik nogal fel bezig met yoga en spiritualiteit.
In de yogische leer/spirituele leer zou een mens moeten streven naar het vrij-zijn van alles, dus ook van zichzelf. Perfect kunnen leven zonder (vaste) identiteit. En als je dan toch een identiteit wilt, creëer er dan één, maar zoek er geen.
Dit besef heeft me eigenlijk al héél veel geholpen. Als ik niet weet hoe ‘de vork in de steel zit ‘ , is dat dan zo erg? Ik moet mijn leven nu waardig maken, met de middelen en de mensen die ik om me heel heb, en de mogelijkheden die de natuur mij heeft gegeven.
Ik weet niet hoe mijn geboortemoeder (en vader) eruit zien. Maar is dat een ramp?
Niet (meer) voor mij alleszins.  Soms zou ik graag een afbeelding hebben, maar dat is het dan ook.
Als ik morgen zou te weten komen wie mijn biologische ouders zijn, en de familie erachter, zou ik dan opeens veel gelukkiger worden? Ik betwijfel het.
Het zou de zaak zeker en vast complexer maken.
Dit is natuurlijk heel persoonlijk en voor iedereen anders.
Voor mij bijvoorbeeld heeft het concept ‘familie’ eigenlijk nooit veel met een bloedband te maken gehad.
Diegene die je liefhebben, opvoeden, goed behandelen en vooruit willen helpen in het leven, dat is volgens mij familie. En in mijn gelukkige geval komen die beschrijvingen terecht op mijn adoptiefamilie, al weet ik dat dat zeker niet het geval is voor veel mensen.
Langs de andere kant , zijn er ook veel mensen die een slechte band  hebben met hun biologische familie, door vanalle persoonlijke redenen. Zij beschouwen hun biologische familie dan weer niet als ‘familie’.

Op mijn 14de heb ik zelfs tegen mijn mama gezegd: ‘Mama, ik hou wel van jou en papa. Maar da’s niet omdat jullie mijn ouders zijn. Dat is omdat jullie mij zo goed behandelen en mij blijven liefhebben, zelfs na al mijn (vele) stommiteiten.’
En dat zijn ze gelukkig altijd blijven doen, want na mijn 14de heb ik nog veel stommiteiten klaargespeeld. :p

En mijn identiteit? Die is al veel flexibeler geworden, door om te gaan met successen en tegenslagen. Zo heeft mijn identiteit veel te lang vastgezeten in de soort job en status ik kan krijgen in de maatschappij. Uiteindelijk maakte dit mij super ongelukkig, en heb het maar van me afgegooid. Nu doe ik gewoon wat ik kan op de moment.
En ik ben al veel gelukkiger. 😉

Advertenties

Over kipje1993

Lieve lezers, Ik ben dit blog begonnen als uiting...zomaar eigenlijk. Misschien dat sommige mensen er zich in herkennen in mijn posts, misschien ook niet. Ik ben geboren in 1993, Belgisch, geadopteerd uit India. En hunkerend naar vrijheid ;) Tot hier mijn introductie. ;)
Dit bericht werd geplaatst in Adoptie, Maatschappelijk, Werk, professioneel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s